a

Fantomele Kiseleff-ului: Nika și Mișca

- - 39- 141 vizualizari

Vă povesteam, episodul trecut, despre cum s-a înșurubat bulevardul Kiseleff drept în centrul istoriei Bucureștiului, prin larga lui ofertă de trăsuri de ultimul răcnet și cai premiați care se perindau pe sub teii lui. Și vă promisesem ceva mai multe și despre cei mai celebri ocupanți ai bolizilor de la acel sfârșit de secol XIX.

Cea mai fermecătoare domniță era craioveanca Nika Nenciu, fata plină de ambâț a unui bogat moșier, cea despre care se spune că își asorta zilnic rochia atât la cingătoarea vizitiului cât și la căptușeala trăsurii, mereu comandate (și rochia, și căptușeala, nu știm despre curea, totuși) de la Paris. Într-atât de trendsetăriță era Nika în ceea ce privește țoalele Bucureștilor, încât dacă ea decreta o modă trecută sau de prost gust, apăi puteai fi sigur că nimeni de la ”Șosea” nu se va mai fi îmbrăcat vreodată așa.

Deși descrisă de istoricii cu înclinații mondene ale vremii drept ”departe de a fi o frumusețe în ceea ce privește trăsăturile obrazului”, Nika a fost măritată de trei ori, a rupt inimile multor alte zeci de bărbați și s-a asigurat, prin eleganța și perseverența ei în fiță, să devină una dintre figurile care se leagă indisolubil de istoria uneia dintre cele mai frumoase străzi din București.

Dar nu doar înăuntrul trăsurii se produceau personaje pentru istorie, ci și pe locurile din față. Birjarul supranumit ”Mișca”, de pildă, Mihail Ivanov pe numele său real și întreg, era unul dintre cei mai apreciați ”șoferi” ai acelor vremuri, iar cele mai bogate și mai cu influență familii se băteau mereu pe serviciile lui. Cum ar veni, judecat după standardele de azi, muscalul Mișca ar fi fost singurul șofer Uber cu calificativ de 7 stele. Mână cum știi tu mai bine, birjar!

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

39 recommended
141 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »