a

Mihai Şora va susţine o nouă conferinţă, pe 15 aprilie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

- - 31- 184 vizualizari

Filosoful şi eseistul Mihai Şora va susţine o nouă conferinţă la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), duminică, 15 aprilie, de la ora 11.00, la Sala Studio a instituţiei teatrale.

Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, va intra din nou în dialog cu publicul naţionalului bucureştean, după o recentă întâlnire cu spectatorii săi, desfăşurată la aceeaşi Sală Studio, în luna ianuarie.

Biletele pentru acest eveniment, care va avea loc sub genericul „Mihai Şora. 101 şi ceva”, pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a TNB, dar şi online, pe mystage.ro.

Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, în satul Ianova din judeţul Timiş. După studii liceale la Timişoara, a urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, iar ca asistent pe Mircea Eliade.

Ca bursier al guvernului Franţei a ajuns în 1939 la Paris, unde a obţinut titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.

A revenit în ţară în 1948 şi s-a dedicat unei vaste activităţi editoriale, regândind din temelii colecţia „Biblioteca pentru toţi”, în care au apărut în deceniile şapte, opt şi nouă cele mai importante cărţi ale culturii universale.

Din anii ’70 a început să publice dialoguri filosofice în revistele literare, care mai târziu au alcătuit cărţi de referinţă în filosofia românească.

După anul 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi a ocupat funcţia de ministru al Învăţământului în primul guvern de după Revoluţie. Din 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

În 2016 i s-a conferit Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalităţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse.

31 recommended
184 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »