a

Satul Bobohalma din Mureș a câştigat finala competiţiei ‘Satele culturale ale României 2018’

- - 53- 146 vizualizari

Satul Bobohalma a câştigat finala competiţiei ‘Satele culturale ale României 2018’, care a avut loc la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Bacău, a anunţat, vineri, primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan.

„Astăzi, la Bacău, juriul naţional format din experţi în etnografie şi folclor a decis că Bobohalma este sat cultural al României! Titlul obţinut astăzi este un cadou pe care îl facem tuturor mureşenilor, pe care îi invităm să redescopere autenticul foarte aproape de ei, într-un colţ de rai”, a arătat Sorin Megheşan.

Satul Bobohalma, aparţinând municipiului Târnăveni, a participat vineri, în finala competiţiei ‘Satele culturale ale României 2018’, ediţia a V-a, alături de alte 14 localităţi rurale din ţară.

„Satele culturale ale României 2018 este o competiţie deschisă în 2014. Până în 2018 au existat încă două comune din judeţul Mureş, Sângeorgiu de Mureş şi Deda, care au ajuns în finală şi au fost desemnate sate culturale ale României. Este o competiţie deschisă localităţilor rurale din România, pentru punerea în valoare a patrimoniului local, din perspectiva intenţiei de revitalizare a acestor zone.

Satul Bobohalma din Târnăveni este un proiect centrat pe satul de vacanţă, ce îşi propune revitalizarea satului vechi. Sunt sute de tineri plecaţi din acest sat, în special în Italia, pe care ne propunem să îi reinvităm în satul pe care l-au părăsit. Se doreşte şi crearea unui proiect de rezidenţă artistică a studenţilor la arhitectură, a elevilor, în perspectiva restaurării unor case vechi, plus un proiect de turism cultural.

A fost un concurs la care au fost 29 localităţi, iar 15 localităţi au fost admise în finală, Bobohalma fiind singura din Mureş acceptată”, a declarat city managerul municipiului Târnăveni, Sergiu Zereş.

Competiţia ‘Satele culturale ale României 2018’ este organizată de AFSR (Asociaţia Cele mai frumoase sate din România), iar pe lista finalistelor s-au aflat localităţile Sadu (judeţul Sibiu), Vorona (judeţul Botoşani), Drăguş (judeţul Braşov), Vălişoara (judeţul Hunedoara), Corbi (judeţul Argeş), Ţibăneşti (judeţul Iaşi), Ruginoasa (judeţul Iaşi), municipiul Târnăveni, satul Bobohalma (judeţul Mureş), Ţânţăreni (judeţul Gorj), Pădureni (judeţul Vaslui), Piscu (comuna Ciolpani, judeţul Ilfov), Recea (judeţul Maramureş), Dofteana (judeţul Bacău), Gălăutaş (judeţul Harghita), Miroslava (judeţul Iaşi), Moroeni (judeţul Dâmboviţa), Comorile Romaniei – Ţara Hangului (judeţul Neamţ) şi Prejmer (judeţul Braşov).

Pentru a obţine titlul de Sat Cultural, localitatea candidată trebuie să facă dovada organizării a minim cinci evenimente sau proiecte culturale (sărbători, festival, concursuri, promovare, lansări carte, teatru etc) şi să obţină minim 70 de puncte din maxim 100 posibile în urma jurizării.

53 recommended
146 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »