a

Studenții de la Cluj își prezintă invențiile. Printre ele, ciocolata antibacteriană sau jeleuri sănătoase cu propolis și soc

- - 30- 547 vizualizari

Studenții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (USAMV) sunt pregătiți să își prezintă invențiile la Salonul „Pro Invent 2018”.

Printre proiectele lor se numără jeleurile cu smirnă, bomboanele de ciocolată antibacteriene sau pâinea cu făină din semințe de urzici.Sunt doar câteva dintre invențiile tinerilor de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj.

Reuniunea programată în perioada 21-23 martie, la Sala Polivalentă, va aduce în prim-plan peste 400 de invenţii din variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la produse din industria alimentară, jocuri pentru activităţile sportive, telecomunicaţii, sisteme de control ale aerului în spaţiile închise, medicină şi medicină veterinară, agricultură, ingineria produselor alimentare, transporturi, energetică, până la inginerie mecanică, industrială şi electrotehnică.

Mini bomboanele de ciocolată cu activitate antibacteriană au fost inventate de studentele Amina Stepan şi Lorena Usca, iar proiectul a fost coordonat de asistenta Carmen Pop şi de profesorul Ancuţa Rotar.

„Ciocolata este în mod clar unul dintre cele mai savuroase alimente de pe planetă, iar studiile au arătat că nivelul de consum a crescut semnificativ în ultimii ani. Noul sortiment de ciocolată, îmbogăţit cu microcapsule ce conţin ulei esenţial de pomelo şi busuioc, vine în sprijinul menţinerii florei bacteriene de la nivelul cavităţii bucale şi intestinale.

Activitatea antibacteriană a uleiurilor esenţiale de pomelo şi busuioc utilizate că ingrediente bioactive şi funcţionale, a fost evaluată în vitro asupra tulpinilor de Escherichia coli, Staphylococcus aureus şi Salmonella enteritidis. Noul produs conceput prezintă caracteristici antimicrobiene şi aromatizante”, a explicat Carmen Pop.

Pâinea cu făină din seminţe de urzică este un proiect aproape de finalizare şi ar putea să ajungă pe masa consumatorilor încă din acest an. Proiectul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători formată din Sevastiţa Muste, Adriana Păuceanu, Simona Man, Vlad Mureşan şi Daniel Botoş, sub coordonarea asistentului universitar Romina Vlaic , produsul fiind prezentat la Pro Invent de Rebeka Zsuzsa Tasnadi Ca o noutate, acest produs a fost dezvoltat în colaborare cu o unitate de panificaţie din judeţul Cluj, care va produce şi va comercializa pe termen mediu pâinea cu seminţe de urzici.

Articolul integral pe Adevărul.ro

30 recommended
547 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »