a

Are 36 de ani şi este în clasa I. „Sunt la bastonaşe. Am scris cam patru pagini“

- - 17- 789 vizualizari

Un bărbat de 36 de ani, din Târgu Jiu este în clasa I. Acesta învaţă abia acum să scrie şi să citească şi se află abia la bastonașe.

Anton Gabor are 36 de ani şi este în clasa I la Şcoala generală Ecaterina Teodoriu din Târgu Jiu. El este de etnie romă şi locuieşte în Târgu Jiu. Anton învaţă abia acum să scrie şi să citească.

„Sunt la bastonaşe. Am scris cam patru pagini. Acum încep să scriu literele“, spune Anton. Bărbatul recunoaşte că este ruşinos pentru el că nu ştie să scrie şi să citească:„Eu nu ştiu să scriu şi să citesc şi este foarte greu. Orice persoană trebuie să ştie să scrie şi să citească. Nu am fost deloc la şcoală. Când eram copil nu eram ascultător şi nu m-am dus la şcoală. În plus, eram mereu cu părinţii pe unde aveau de lucru. Noi ne ocupăm cu montarea de tablă pe case. M-am mutat dintr-o parte în alt cu familia şi aşa au trecut anii. Dacă merg la poştă, nu pot să completez o cerere şi rog pe altcineva. Este foarte greu. E ruşinos ca un om la vârsta mea să cer ajutorul unei alte persoane pentru că nu ştiu să scriu sau să citsc. Este foarte bine la şcoală”, spune ei

44 de persoane sunt înscrise în ciclul primar la Şcoala gimnazială „Ecaterina Teodoroiu“, în programul „A doua şansă“. „Sunt înscrişi la clasele I-IV un număr de 44 de cursanţi, în clasele a V-a şi a VI-a sunt 57 de elevi şi în anul II, ceea ce înseamnă clasele a VII-a şi a VIII-a, sunt 41 de cursanţi. Programul se desfăşoară din anul 2006, când a fost un proiect pe fonduri europene câştigat de Inspectoratul Şcolar Judeţean. De atunci a funcţionat în permanenţă.

În 2006 exista programul «A doua şansă» şi pentru liceu. Parteneriatul se desfăşura cu Liceul Auto sau Liceul Economic.

Profesorii care predau sunt din cadrul şcolii. „Suntem maleabili, după programul lor. Încep să conştientizeze că le este foarte greu în viaţă fără carte“, a spus Livia Zamfir, director al Şcolii gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu“.

„Programul se adresează celor care au depăşit cu patru ani vârsta de şcolarizare“

Cristian Gârdu, inspector şcolar pe problemele comunităţii rome, spune că la nivelul judeţului Gorj sunt înscrişi în programul „A doua şansă“ 450 de cursanţi:

„Sunt interesaţi să înveţe. Din ce am observat, frecvenţa este mai bună din partea celor care urmează acest program, decât cei care înscrişi la seral. Oamenii sunt interesaţi să îşi continue şi să-şi finalizeze studiile.

Programul are ca obiectiv reducerea abandonului şcolar. Programul se adresează celor care au depăşit cu patru ani vârsta de şcolarizare. Orice persoană se poate înscrie în acest program, nu doar cele de etnie romă“.

Sursa: Adevărul.ro

17 recommended
789 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »