a
Fără categorie

Ministrul Culturii, de ziua lui Brâncuşi: “Bătăturile de pe palmele lui rămân în veci ale noastre”

- - 24- 97 vizualizari

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, spune, la 142 de ani de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuşi, că deşi gloria acestuia aparţine Franţei, “bătăturile de pe palmele lui rămân în veci ale noastre”.

Într-un mesaj intitulat “Gând pentru Brâncuşi”, Ivaşcu notează că, la aproape un secol şi jumătate de la naşterea sa, numele lui Brâncuşi este pomenit cu respect pe orice continent, “dar cu pronunția șlefuită a limbii franceze”.

“Dacă ar vedea căciula de pe A, ar ști cu toții de unde vine acest uriaș. Gloria artistului aparține Franței, opera este a întregii omeniri, însă bătăturile de pe palmele lui rămân în veci ale noastre. Sunt ale fiului unui popor răbdător, dar încăpățânat, ce a săpat toată viața după rostul primordial al lucrurilor. Un om adunat, care a adus la lumină ceva mai solid decât doricul, mai simetric decât ionicul și mai frumos decât corinticul: infinitul cel dintâi. Și prin acest om, România a devenit cu adevărat mare”, spune ministrul Culturii.

Ivaşcu notează că, în prag de Centenar al Unirii, “o masă goală ne amintește absența celor căzuți pentru a împlini un vis lung de o mie de ani”.

“Noapte de noapte, s-a întors în vis din exil spre țara captivă, spre prispa pe care a deschis ochii și a văzut frumusețea lumii. Ca să o poată vedea, sufletul i s-a transformat în pasăre măiastră. O întreaga planetă i-a văzut zborul și s-a închinat, doar autoritățile române ale timpului i-au întors spatele. Însă el i-a iertat, ca să ne poată iubi pe noi în continuare”, a transmis ministrul Culturii.

 

24 recommended
97 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »