a
Fără categorie

Oraşul din România care investeşte peste 100 de milioane de euro în troleibuze, autobuze şi tramvaie moderne

- - 21- 276 vizualizari

Un oraş din România achiziţionează sute de mijloace de transport în comun pentru care va plăti peste 100 de milioane de euro. Licitaţiile au fost deja lansate pentru 50 de troleibuze, 30 de autobuze electrice şi 22 de troleibuze care vor fi luate pe fonduri europene. Alte 85 de autobuze diesel euro 6 vor fi cumpărate cu credit bancar.

Clujul va achiziţiona pe fonduri europene un număr de 50 de troleibuze lungi, articulate, cu o lungime de 18 metri. Licitaţia a fost deja lansată şi a fost publicată pe 15 februarie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Mijloacele de transport ecologice sunt eligibile pe axa 4.1 a Programul Operaţional Regional (POR 2014-2020). Proiectul de achiziţie este finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene, iar 13% din bani vor veni din bugetul de stat. Bugetul local va suporta abia 2% din valoarea troleibuzelor. Ofertele vor fi evaluate până la data de 22 iunie, când se va şti numele firmei câştigătoare.

Troleibuzele ar urma să fie livrate în mai multe etape, ultimele urmând să ajungă la Cluj în termen de 48 de luni de la data semnării contractului. În total, cele 50 de troleibuze ar urma să coste aproximativ 97 de milioane de lei, fără TVA, iar cu tot cu TVA ar ajunge, în euro, la suma de 25 de milioane.

Clujul a cumpărat ultima dată troleibuze în 2016. Atunci s-au achiziţionat 20 de troleibuze lungi din bugetul local cu aproximativ 10 milioane de euro. Troleibuzele, marca Astra Iveco Town, au fost fabricate în România, la Arad.

De asemenea, autorităţile din Cluj au demarat în urmă cu o săptămână o altă licitaţie, pentru achiziţia a 22 de tramvaie. Acestea vor fi cumpărate tot din fonduri europene şi ar urma să coste 190 de milioane de lei fără TVA. În total, acestea ar urma să coste, exprimat în euro, aproximativ 45 de milioane. Clujul a cumpărat ultima dată tramvaie cu fonduri din bugetul local în 2012. Licitaţia a fost atunci câştigată de polonezii de la Pesa, iar preţul pentru fiecare tramvai livrat a fost de 1,6 milioane de euro.

Altă licitaţie, pentru 60 de autobuze diesel euro VI, se află în derulare, iar numele firmei câştigătoare ar trebui să fie anunţat până la sfârşitul acestei luni. Autobuzele ar urma să coste 63 de milioane de lei. Recent, 15 autobuze, de data aceasta lungi de 18 metri, articulate, au fost achiziţionate de la Mercedes şi vor ajunge la Cluj la începutul lunii următoare.

Continuarea pe Adevărul.ro

21 recommended
276 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »