a
Fără categorie

Povestea incredibilă a unui medic român, celebru în Germania. Se întoarce în țară să trateze cancerul la sân: „E primul pas spre întoarcerea definitivă”

- - 28- 2127 vizualizari

Medicul Șerban Costa a plecat din România în 1974.

A studiat medicina în Germania, unde s-a specializat în tratarea cancerului de sân.

În prezent, este șeful Clinicii Universitare de Obstretică-Ginegolocie din Magdeburg.

Începând cu acest 2018, vine periodic în România pentru a se ocupa de tratarea cancerului la sân.

E primul pas către întoarcerea definitivă în țara lui.

Spune că vrea să își pună experiența la dispoziție pentru România:

„Aş fi dispus să pun experienţa mea la dispoziţia României şi am spus de multe ori că dacă vrea cineva să profite de pe urma experienţei mele, o fac cu tot dragul.

M-am oferit să particip la cursuri la universităţi, m-am oferit pentru a-i ajuta pe tinerii de aici, dar momentan sunt doar vorbele şi intenţiile mele”, spunea profesorul Costa în interviul acordat ziarului „Adevărul”.

A surprins atunci româna perfectă, fără niciun accent german, vorbită de Şerban Costa după 40 de ani petrecuţi în Germania.

„Ca să nu uit să vorbesc în română, mi-am jurat să citesc în fiecare an măcar o carte în limba română. Şi aşa am făcut!”, a venit explicaţia medicului”

„Să fiu sincer, pentru mine nu este numai un efort. Este şi o plăcere.

De ani de zile caut un motiv să vin în România şi dacă motivul este unul medical, e foarte bine.

Cred că pot să transfer ceea ce am învăţat în Germania înspre România şi să vă spun sincer mă simt foarte bine având simţământul acesta că fac un bine”, a declarat medicul.

„Aproape fiecare pacientă care vine la mine aici la spital vine cu un maldăr de hârtii, cu analize extrem de costisitoare care nu îşi au rostul pentru că trebuie păstrată o aşa – numită cascadă a diagnosticului.

Aici se începe cu cea mai complexă investigaţie.

Multă lume are impresia că dacă e mai scumpă o investigaţie cu atât e mai bine, ceea ce nu corespunde realităţii.

Eu sunt de părere că trebuie să existe un medic căruia să i se adreseze pacienta în primul rând.

După părerea mea, medicul acesta trebuie să fie medicul de familie.

De aici, pacienta trebuie trimisă unui alt coleg care ştie să examineze sânul.

La ora actuală, nicio ramură a Medicinei nu se ocupă de examinarea sânului, ceea ce mie mi se pare scandalos pentru că aceasta este cea mai frecventă formă de cancer la femei.

Este inadmisibil ca femeile să fie lăsate singure, de capul lor, să nu ştie că de la o anumită vârstă trebuie să meargă la o mamografie, să nu ştie cum să se palpeze ele însele şi să nu ştie care sunt paşii următori”, a mai declarat medicul româno-german.

Continuarea articolului pe Adevărul.ro

28 recommended
2127 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »