a

Un fotograf din Alba Iulia a refotografiat clişeele de sticlă de la Unirea din 1918 realizate de Samoilă Mârza într-un proiect dedicat Centenarului

- - 42- 148 vizualizari

Un fotograf din Alba Iulia a reinterpretat vizual cliseele de sticlă realizate de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, folosind aceeași tehnică fotografică. În anul Centenar, fotograful vrea să surprindă 100 de personalități românești ale momentului.

Radu Chindriș a lansat, miercuri, la Alba Iulia, proiectul „100 de chipuri românești” prin care își propune, pe parcursul anului, să fotografie 100 de personalități românești ale momentului. În primă fază Radu Chindriş a refotografiat prin tehnica veche cele cinci clişee de sticlă realizate de Samoilă Mârza pe care apoi le-a reinterpretat vizual şi le-a readus la viaţă tipărindu-le într-un format mare pentru a putea fi văzute toate detaliile din acestea.

Cu permisiunea Muzeului Naţional al Unirii, am scanat clişeele originale şi le-am prelucrat digital fără a altera detaliile. Apoi am printat imaginile pe hârtie de arhivare din bumbac 100%, garantată pentru alţi o sută de ani chiar şi expusă intemperiilor. În faza următoare am refotografiat imaginile cu un aparat contemporan Marii Uniri, folosind tehnica numită colodiu umed sau ambrotip. Rezultatul sunt imagini unice ca aspect, mărite de la 13 x 18 centimetri la 40 x 55 centimetri, permiţând astfel studierea lor în detaliu de către public”, explică Radu Chindriş.

News.ro

Foto: Antena3.ro

42 recommended
148 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »