a
Fără categorie

După ani de zile petrecuți în Franța, o tânără s-a decis să se întoarcă acasă, în România. Și-a creat singură un ținut de basme în inima Transilvaniei

- - 40- 4053 vizualizari

Simona Maricean sau “Prinţesa Lavandei”, cum a fost numită de apropiaţi a reușit să creeze un ținut de basm cu ajutorul lavandei. După mai mulți petrecuți în Franța ea s-a decis să revină acasă și să reproducă, în parte, atmosfera de pe dealurile din Provence, Franţa.

Simona Maricean a transformat o căsuţă bătrânească din satul Brebi, judeţul Sălaj, care era înconjurată de buruieni într-un mic palat cochet. Iar în jurul său a cultivat butuşi de lavandă din dorinţa de a face agroturism de calitate.

“Când am zărit acolo poarta Praetoria m-am văzut nu acum, ci anul viitor. Deja mi-am imaginat totul gata şi exact aşa îmi ies lucrurile acum. Este un fel de a vedea cu sufletul. Este o poveste care începe de la primul şpaclu, pătrunde în cărămizi de lut şi paie, răsună în ţigle de Jimbolia străvechi şi grinzi de gorun. Toate sunt acolo, le-am păstrat şi restaurat ca să rămână povestea peste ani”, a povestit Simona Măricean jurnaliştilor de la tarameanaturala.ro.

Cerdacul cu lavandă e el însuşi un oaspete care te cucereşte imediat ce păşeşeşti pe porţile albastre. Totul a fost decorat cu multă pasiune şi rezultatul e pur şi simplui uimitor. Unii dintre cei care au văzut imaginile nu le vine să creadă că există un asemenea colţ în ţara noastră.

Cine ajunge aici şi îşi cufundă tălpile în iarba verde de pe pajiştea unde pasc în fiecare zi bilovi şi vaci, poate privi în depărtare, de deal, cum se înalţă, semeaţă Poarta Praetoria a castrului roman Porolissum.

Fitoterapia cu preparate din levãnţicã este indicatã în neurastenie, surmenaj, stãri de iritabilitate nervoasã, migrene şi alte dureri de cap, depresie, boli de rinichi şi ficat, ameliorează digestia, elimină flatulenţa şi stimulează secreţia biliară. Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm. Lavanda se foloseşte în băile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabilă să uşureze durerile reumatice, având şi acţiune antipiretică, potrivit csid.ro.

40 recommended
4053 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »