Românul care a reușit să readucă la viață Dacia 1300. A transformat un morman de fiare într-o mașina care valorează cât o casă

- - 43- 152 vizualizari


Mihai Zgardan are 30 de ani și este unul dintre puținii restauratori de mașini din România care a reușit, într-un an jumătate, să creeze o comunitate de zeci de mii de pasionați de Dacia 1300.

Povestea lui a început atunci când a ajuns să aibă o Dacia, dintr-o întâmplare, și s-a hotărât să o restaureze. Pasiunea pentru restaurarea Daciilor 1300 din anii 70 a început, în cazul lui Mihai, cu un VWT1, primul model de Volkswagen Transporter, dubiţa hippie, aşa cum este cunoscută de cei mai mulţi dintre noi.

A cumpărat BUS-ul de la un pasionat din Bucureşti, după îndelungi negocieri, şi a aflat că maşina fusese „în tinereţe” o ambulanţă care a ajuns în România donată de un grup de francezi care veneau cu ajutoare la începutul anilor ‘90 la noi în ţară. Ambulanţa fusese donată unui dispensar, însă cei care au folosit-o au reuşit să-i blocheze motorul, astfel că maşina a rămas abandonată într-o curte ani de zile.

Mihai a ajuns cu dubiţa lui la un service auto din Braşov, iar proprietarul l-a ajutat să o restaureze şi chiar l-a implicat direct în proiect. Aici a fost locul în care tânărul ploieştean, IT-ist la bază, a prins meserie de la meşteri bătrâni, cu multă experienţă în spate. Lucra la firma sa din Ploieşti până joi seara, când pornea la drum spre Braşov unde se dedica până duminică tinichigeriei.

„Am învăţat să restaurez la cel care deţine service-ul în Braşov. El restaurează maşini, dar pentru clienţi din afară, pentru că românii nu plătesc pentru nivelul calitate – preţ pe care poate să-l presteze el. M-a primit cu bus-ul acesta prima oară şi i-a plăcut de mine pentru că eram pasionat şi a zis: <> M-a pus să-mi fac rost de piese şi pur şi simplu m-a învăţat cum să restaurez singur maşina”, spune Mihai.

Citește continuarea pe Adevărul.ro 

43 recommended
comments icon 1 comment
152 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Medic stomatolog și mamă pentru mii de copii: „Nu poți iubi pe nimeni fără să te iubești pe tine. Nu poți împărți mâncare dacă tu nu ai suficientă pentru tine”

-

Este medic stomatolog, antrenor de dezvoltare personală, iar în timpul liber se ocupă cu activități de voluntariat. Are ochi strălucitori și o privire caldă. Zâmbește constant. Abia la finalul discuției am realizat că zâmbetul ei nu este condiționat de niciun ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Istoricul Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani

-

Marele istoric român Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani, conform TVR. Neagu Djuvara s-a născut pe 18 august 1916 (după calendarul vechi; 31 august 1916, după calendarul nou), în București, într-o familie de origine aromână. Neagu Djuvara a devenit în a... Mai mult »