a

Ariana, românca genială de 13 ani care a fost primită la NASA: „Am învățat să îi respectăm pe cei diferiți de noi, indiferent de rasă, naționalitate sau religie”

- - 28- 1546 vizualizari

Pasionată de tehnologie și astronomie, Ariana a câștigat un concurs organizat de Consiliul Europei la care a participat și și-a preentat viziunea sa despre internet. Anul acesta urmează să ajungă la NASA.

Vorbește fluent două limbi străine, cântă la pian, desenează, face înot, baschet și călărie, iar învățatul este și el o pasiune. În 2018, Ariana urmează să își prezinte la NASA un proiect despre așezări spațiale, scrie Digi24.

„Programul de la NASA ne-a fost prezentat de școala noastră și constă în crearea unei așezări spațiale pentru 10.000 de oameni. Mi-ar plăcea foarte mult să experimentez gravitația și să stau de vorbă cu oameni care au fost în spațiu, aș vrea să îmi explice care sunt cele mai noi tehnologii și ce alte descoperiri științifice au mai făcut. Și mi-aș dori foarte, foarte mult, să văd interiorul unei navete spațiale”, mărturisește Ariana.

Nu știe ce vrea să se facă atunci când va crește, dar spune că e interesată de Univers și vrea să îl înțeleagă.

„Cred că am observat că sunt interesată de Univers în timpul unei excursii în care am fost alături de părinții mei, când mi-a atras atenția o constelație. Atunci le-am spus părinților mei că îmi doresc să devin astronaut, iar ei m-au luat în serios. Și mi-au încurajat curiozitatea și pe măsură ce am învățat mai multe despre Univers, am înțeles cât de vast este”, spune Ariana.

„Cred că întrebările pe care le am cu privire la Univers nu sunt foarte diferite de cele ale celorlalți copii de vârsta mea. Cred că prima și cea mai evidentă este ce alte forme de viață sunt găzduite de Univers, apoi mă gândesc dacă putem cuceri Universul cu tehnologia de astăzi sau ce tehnologii care vor ușura cucerirea Universului vom mai descoperi. Poate fi timpul alterat în vreun fel? Ce este, mai precis, o gaură neagră”.

Ariana a învățat în patru țări diferite și spune că de la școală a învățat să îi respecte pe cei din jur și să nu discrimineze.

„Am început grădinița în Macedonia, iar apoi am continuat-o în București. După aceea am mers în New York, unde am studiat la United Nations International School. După am mers în Madrid, unde am studiat la două școli diferite, Numont și International School of Madrid, iar acum merg la școală în București, la o școală cu o curriculă în limba engleză. De exemplu, la United Nations International School am avut ocazia să studiez alături de copii din toată lumea și am învățat să îi respectăm pe cei diferiți de noi, fie că vorbim despre diferențe de rasă sau de naționalitate sau de religie”, spune Ariana.

Deși limba română nu este prima ei limbă, Ariana iubește România. Este locul în care, de fiecare dată, s-a întors cu drag.

„Părinții mei îmi spun întotdeuna că sunt româncă și că ar trebui să fiu mândră de acest lucru, așa că România îmi este foarte dragă, pentru că am mulți prieteni aici, pentru că am petrecut multe veri aici, în tabere. Una peste alta, sunt mândră de cine sunt și cred că acest lucru este foarte important, să fii mandru de cine ești, chiar și într-o societate globalizată”, conchide fetița de 13 ani.

 

Digi24.

28 recommended
1546 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »