a

Românul a cărui invenție a uimit Statele Unite. A devenit principalul rival al lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook

- - 41- 17874 vizualizari

Ionuț Alexandru Budișteanu a uimit America, iar acum este principalul rival al lui Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook.

În urmă cu cinci ani, la Intel International Science and Engineering Fair în Phoenix, Ionuţ Budişteanu a câştigat marele premiu, Gordon E. Moore, constând în 75.000 dolari pentru un proiect despre maşini fără şofer.

Ionuţ a fost nominalizat în acel an de către revista Time drept unul dintre cei mai influenţi tineri ai lumii. Pe lângă maşina autonomă, tânărul originar din Râmnicu Vâlcea, a mai lucrat la alte 50 de proiecte software şi electronice.

Printre acestea se numără un dispozitiv care le permite persoanelor fără vedere „să vadă“ cu limba, un sistem antivirus denumit PC-Cillin, un software pentru clienţii de torrent, MicroDC şi ­X-Thief, un software pentru localizarea calculatoarelor furate.

Budişteanu nu se consideră inventator, ci maker (n.r. – creator) pentru alţi makeri. De aceea a pus bazele unei firme, VisionBot, care îi ajută pe inginerii în electronică şi inventatori să transforme prototipurile în produse industriale. Compania are comenzi din toată Europa.

În prezent, Budişteanu lucrează la alte proiecte, dar focusul principal este platforma socială ­Skyhub. „Mulţi m-au întrebat cu ce mă ocup după ce m-am întors din SUA. Pot să vă spun că lucrez de zor în laboratorul meu la tot felul de proiecte, incluzând o platformă web.

Este vorba de o platformă socială ce doreşte să revoluţioneze forumurile de pe internet cu o tehnologie nouă, adaptată la noile tendinţe ale webului. Se numeşte SkyHub, iar temporar poate fi accesată la http://skyhub.me. Cea mai inedită componentă o să fie un algoritm prin care toţi utilizatorii vor fi răsplătiţi financiar pentru întreaga lor activitate, proporţional cu impactul conţinutului creat de ei“, a declarat Budişteanu.

La mijlocul acestei luni va fi gata versiunea 2.0 a SkyHub, care îmbunătăţeşte experienţa utilizatorilor, iar Budişteanu se pregăteşte să o lanseze public. „Am primit feedback care îmi spune că mai trebuie dezvoltată. Vom deschide în Bucureşti un punct de lucru, unde o să dezvoltăm platforma SkyHub mai departe şi să lansăm versiunea 2.0 cu îmbunătăţiri“, a precizat Budişteanu.

Tânărul antreprenor are mare încredere în acest produs şi crede că în următorii cinci ani ar putea fi printre primele 100 site-uri din lume. „SkyHub mi se pare un produs sca­labil, care ar putea creşte enorm şi exponenţial. Totul depinde de execuţia în realizarea platformei.

Investiţia ar fi în principiu în dezvoltarea şi acelerarea platformei, urmând astfel să primim o infuzie cu Venture Capital – VC extern de la investitori. Deja am primit o ofertă de la un investitor din Berlin, Germania, dar l-am refuzat pentru simplul fapt că mi se pare mult prea devreme pentru o infuzie de capital extern“, a mai spus Budişteanu, potrivit revistei Capital.

41 recommended
comments icon 1 comment
17874 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »