a

Călin Brandabur, românul care a creat prima imprimantă de țesuturi vii și lucrează la organe sintetice transplantabile

- - 100- 853 vizualizari

Călin Brandabur este un inventator din Timișoara care a creat, alături de echipa sa, Biotech One, o imprimanta tridimensională ce poate reproduce țesuturi vii, nevascularizate din celule stem.

Timișoreanul vrea să facă un pas mai departe și să dezvolte o tehnologie pentru crearea de țesuturi mai comune și semi-organe. „Aceasta bio-imprimantă a fost realizată în urma unei provocări pe care ne-a lansat-o domnul Virgil Păunescu de la Institutul de Cercetare de Terapii Genetice în Cancer Timișoara. Noi inițial aveam doar câteva imprimante 3D dezvoltate pe plastic și metal. De vreo doi ani de zile lucrăm la acest proiect alături de universități din România și din Germania”, a declarat pentru Libertatea, Călin Brandabur, inventatorul Biotech One.

„Am reușit să mărim foarte mult și precizia, deoarece când vine vorba de țesuturi vii poziționarea celulelor este extrem de importantă și așa am ajuns la concluzia că putem face acest lucru și practic să schimbăm lumea”, ne-a mai spus antreprenorul.

Dacă se perfectează acest sistem, în primul rând, vor putea fi ajutați bolnavii de cancer, iar pe viitor vor putea fi ajutate persoane din diferite zone precum cele care au nevoie de transplanturi. În prezent, pentru un transplant se așteaptă și ani de zile, dacă vorbim de un ficat sau un rinichi.

Călin Brandabur este un inventator din Timișoara care a creat, alături de echipa sa, Biotech One, o imprimanta tridimensională ce poate reproduce țesuturi vii, nevascularizate din celule stem.

Timișoreanul vrea să facă un pas mai departe și să dezvolte o tehnologie pentru crearea de țesuturi mai comune și semi-organe.

Aceasta bio-imprimantă a fost realizată în urma unei provocări pe care ne-a lansat-o domnul Virgil Păunescu de la Institutul de Cercetare de Terapii Genetice în Cancer Timișoara. Noi inițial aveam doar câteva imprimante 3D dezvoltate pe plastic și metal. De vreo doi ani de zile lucrăm la acest proiect alături de universități din România și din Germania”, a declarat pentru Libertatea, Călin Brandabur, inventatorul Biotech One.

„Am reușit să mărim foarte mult și precizia, deoarece când vine vorba de țesuturi vii poziționarea celulelor este extrem de importantă și așa am ajuns la concluzia că putem face acest lucru și practic să schimbăm lumea”, ne-a mai spus antreprenorul.

Dacă se perfectează acest sistem, în primul rând, vor putea fi ajutați bolnavii de cancer, iar pe viitor vor putea fi ajutate persoane din diferite zone precum cele care au nevoie de transplanturi.În prezent, pentru un transplant se așteaptă și ani de zile, dacă vorbim de un ficat sau un rinichi.

„Iar dacă dezvoltăm această tehnologie, vom putea imprima țesuturi mai complexe din mai multe celule stem, nu doar dintr-un tip sau două, cum facem acum”, mai afirmă Brandabur.

Una dintre țintele echipei de la Symme 3D, startup-ul lui Călin Brandabur, este să ajungă cu tehnologia acestei imprimante până la imprimarea unui rinichi întreg. „În momentul de față, suntem în discuții pentru un proiect european cu Universitatea din Heidenberg și cu două mari companii, una din Belgia și alta din Germania pentru a printa pilonii pancreatici. Pilonii pancreatici sunt cei care sunt responsabili pentru sistetizarea insulinei. Acesta ar fi primul pas pentru a avea organe sintetice transplantabile”, spune tânărul.
Înaintea lor este o companie din SUA care a creat un țesut renal ce a rezistat 40 de zile, iar pentru acest proiect au primit finanțare de 9 miliarde de dolari. Tot acolo vor să ajungă și ei, și visează la finanțare, dacă nu de miliarde, măcar de milioane pentru a putea salva cât mai multe vieți.

Ce înseamnă imprimarea de țesuturi

În urma unui model tridimensional care poate proveni ori de la modelare computerizată ori de la un scanner medical, există strucutra de bază a semi-organului. Iar aici putem da exemplu structura urechii sau cartilagiul acesteia pentru că asta au realizat până acum, Călin și echipa lui. „Noi am făcut doar această parte de cartilagiu. După ce ai acest model, el este digitizat, adică este convertit într-un cod pe care-l înțelege imprimanta și este împărțit în mai multe componente de bază. Aici există partea de injectare de colagen sau acid hialuronic și partea de celule vii”, spune el.

Citește continuarea pe Libertatea.ro

100 recommended
853 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »