a

„Părinții mei sunt acum două steluțe pe cer și eu caut o căsuță”. Copiii din două centre de plasament pregătesc un spectacol caritabil. Cu banii strânși, vor să plece în excursie

- - 61- 130 vizualizari

”Călătoria Steluței”, așa se numește spectacolul pe care îl vor juca pe 17 și 22 decembrie, la Conservator, copiii din două centre de plasament: Mia’s Children și The Door.

Cu banii strânși din donațiile celor care vin să le vadă spectacolul, copiii vor să meargă în excursie la munte. În România, sunt 57 581 de copii în sistemul de îngrijire al statului, dintre care doar 3 250 sunt adoptabili, conform unor statistici de anul trecut.

Timp de 15 ani, s-au înregistrat în jur de o mie de adopții anual, însă în 2016, numărul a scăzut la un dureros 313.

Românii nu i-au mai vrut pe copiii instituționalizați care au peste doi sau trei ani și aparțin unei alte etnii sau au probleme de sănătate. Pe de altă parte, nici sistemul nu încurajează adopțiile.

Jurnaliștii VICE au vorbit despre povestea lor, dar și a Laurei Doliș, una dintre persoanele care a reușit să își întregească familia, adoptând un copil. Ea este cea a făcut coregrafia pentru spectacol și a scris piesa copiilor. Laura are 37 de ani și lucrează în ONG-ul ”Hai să ajutăm”.

„Totul a început de la faptul că am adoptat o fetiță și înainte de a adopta am mers prin centre să văd ce înseamnă un copil dintr-un centru ca să înțeleg dacă pot sau nu să fiu părintele unui astfel de copil”, își amintește ea.

În casele de copii a ajuns după ce a aflat că are lupus, o boală autoimună, și nu poate face copii. A adoptat-o pe Maria, o fetiță care are acum 11 ani, dintr-un centru de plasament din Târgu Mureș și a continuat să facă bine copiilor care n-au avut norocul ei. Fetița joacă și ea acum în spectacol alături de copiii din cele două centre.

Citește întreaga poveste pe VICE.

61 recommended
130 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »