a

Site-ul paralel: cum am promovat scriitorii, actorii, regizorii, muzicienii, pictorii, ziariștii și oamenii de știință din România

- - 16- 604 vizualizari

În această lună, site-ul acesta a împlinit – deja, când? – patru ani. Au fost patru ani de când promovăm valoarea din România. Ziarist cum sunt, sunt obligat la scepticism. Viitorul României este acel loc din care mi-am luat însă speranța. Am făcut sute și sute de interviuri special pentru Viitor, și nu puține – îndrăznesc – memorabile. Acum, când anul 2017 stă să se încheie, vă propun o retrospectivă a oamenilor speciali pe care i-am tot întâlnit în timpul petrecut. Și vă las cu o reverență.

de Andrei Crăciun

Scriitorii

Am cunoscut noua generație de mari scriitori români, despre care se va învăța în manualele de mâine. Talentatul domn Adrian Georgescu, Mircea Pricăjan de la Oradea (care estre și un formidabil traducător din limba engleză. Dinu Guțu, basarabean la bază, ultras în galeria lui Dinamo și doctor în antropologie. Tatiana Țîbuleac, basarabeancă și ea, stabilită la Paris, scriitoare de limba română.

Cătălin Pavel, arheolog de talie mondială, dar și scriitor. Bogdan-Alexandru Stănescu, poate cel mai promițător tânăr scriitor român. Cezar Paul-Bădescu, a cărui carte – Luminița, mon amour – a avut parte de o ecranizare (Ana, mon amour) premiată internațional. Ana-Maria Sandu, pe care o știți, cel mai probabil, din Dilema veche. Publicitarul și crescătorul de pisici Alex Tocilescu, prozator redutabil. Multi-premiatul romancier Tudor Ganea. Poetul Claudiu Komartin, editorul Andrei Ruse, șarmantul domn Marius Chivu, și atâția alții, atâția alții…

Actorii

Am cunoscut și noua generație de actori români. Le-am spus simplu Generația Următoare. Și am dat drumul reportofonului. Vi i-am scris aici, cu mult înainte să fie la modă în spectacolele de teatru, în cinematografe și în serialele televizate. În felul nostru, i-am botezat mediatic. Pe Mădălina Craiu, acum vedetă în îndrăgitul serial Umbre, la noi ați citit-o, am debutat-o. Actrița Alina Șerban este în aceste zile în Austria, filmează la o co-producție internațională. Tot la noi, ați citit-o și pe ea. Alina Petrică, despre a cărei Aglaja se vorbește îndelung printre iubitorii de teatru bun din orașul București. Cuceritoarea Americii, Olivia Niță.  Actrițe care nu vor să plece din România, deși ar putea: Andreea Vasile, Valentina Zaharia sau Irina Antonie. Actrița care face – la un nivel formidabil – teatru pentru cei excluși: Katia Pascariu. Ilinca Manolache, revoluționară și ea. Mihaela Drăgan, actriță, feministă, romă. Și cel mai bun actor din România, la zi, conform Uniter: domnul Andrei Huțuleac. Și, desigur, Paul Ipate. Și – cum altfel? – omniprezentul Marius Manole.

Regizorii

Mai țineți minte rețeaua citostaticelor? Documentarul acela a fost regizat de Claudiu Mitcu. L-am scris. Cum i-am scris și pe Andrei și Andreea Grosu, părinții-fondatori ai Unteatru, și pe încă scandalos de tânărul Matei Lucaci-Grunberg.

Fotografii și pictorii și ziariștii

Mihai Barbu a călătorit, nu o dată, până în Mongolia. Povestea lui nu e doar despre fotografie. E o minunată lecție de viață. Dar pe micul David, pictorul din Iași, îl mai țineți minte? Paul Radu, fondatorul Rise Project.

Muzicienii

Incredibila domnișoară Cezara Vlădescu, pianistă. Tenorul Teodor Ilincăi. Și povestea Orchestrei Simfonice București – tot aici s-a scris.

Oamenii de știință

Dincolo de artiști, cel mai mult pe lume cred în cercetători și în felul care schimbă ei totul. Un român a inventat un nou tip de sânge artificial, l-am scris. Matematician Corina Tarniță, poate cea mai frumoasă minte din câte am întâlnit vreodată. Gabriel Kreindler, triplu medaliat olimpic internațional la matematică. Preda Mihăilescu, matematician și el, om al cărui nume va rămâne legat, pentru totdeauna, în istoria științei de conejctura lui Catalan…

Pe toți i-ați găsit pe ViitorulRomâniei.ro. Fără ei, de altfel, Viitorul nici n-ar fi.  

16 recommended
604 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Adi Dobre


Bookmark?Remove?

Cândva savantul lui Ceausescu, azi savantul lui Obama

-

România se vede bine din America. Timişoreanul care-i antrenează pe tinerii americani pentru Olimpiadele de Matematică este convins că ţara noastră se află pe un drum bun: „Viitorul României e mai bun decât prezentul”. Răzvan Gelca  (46 de ani) este una dintre... Mai mult »