a

El e cel mai longeviv român din istorie: a trăit 148 de ani

- - 57- 1468 vizualizari

 

POVESTE. Maftei Pop s-a născut în 1804 și e recunoscut pentru faptul că a reușit să trăiască aproape 3 vieți de om.

Longetivitatea sa ieșită din comun a stârnit curiozitatea mai multor personalități emblematice din mediul academic român, precum Ana Aslan sau Constantin Ion Parhon, cel din urmă publicând un întreg studiu vizându-l pe Pop.

Potrivit documentelor, Pop s-a născut în Valea Loznei, Sălaj și s-a mutat la 85 de ani în Oșoi, județul Cluj. Documentele deținute de Primărie atestă faptul că acesta a trăit 148 de ani.

sursă foto: citynews.ro

Astfel, la Unirea din 1918, Maftei Pop avea 115 ani. Constantin Ion Parhon l-a vizitat pe acesta în anii 50, chiar înainte de moartea sa. La data examinării, avea mai multe probleme de sănătate, specifice bătrâneții: vedere slăbită, tremur, amorțeală, dar nimic ieșit din comun.

Conform studiului, acesta nu era cocoșat, iar epiderma prezenta pliuri ca la o persoană de 70 de ani.

Parhon a notat că avea o alimentație mixtă, din care predominau laptele, brânza și mămăliga. Totodată, se pare că acesta nu ar fi abuzat niciodată de alcool și țigări, fumând ”4-5 țigări pe zi”.

Pop a murit din cauza unei tumori abdominale, chiar la câteva zile după  vizita cercetătorilor, care au reușit să îl pozeze pe bărbat.

57 recommended
comments icon 1 comment
1468 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de