Se împlinesc 86 de ani de la moartea lui Elie Radu. Românul care a construit până-n ultima zi

- 15- 9 vizualizari


Inginer constructor de poduri și șosele, pedagog și membru al Academiei Române, Elie Radu s-a născut pe 20 aprilie 1853, la Botoșani.

Tatăl său l-a încurajat, după absolvirea școlii primare și a gimnaziului, să se ducă la Iași și să-și continue studiile pentru a deveni inginer.

Tânărul Elie Radu a ajuns la Bruxelles în 1872, unde a absolvit Politehnica și a obținut titlul de inginer diplomat. Debutează ca inginer alături de Anghel Saligny, la controlul liniei ferate Ploiești-Predeal.

Elie Radu a contribuit serios la construirea șoselelor transcarpatice, realizate după Marea Unire cu Transilvania. Face 650 km de căi ferate, una dintre cele mai importante fiind Ocna-Comănești-Palanca.

În 1889 reușește o premieră europeană: o stație de captare a apei subterane la Bragadiru și prima rețea de alimentare a Bucureștiului.

A lucrat la contruirea a peste 60 de clădiri de gări, și a mai realizat alimentarea cu apă și a orașelor Sinaia, Turnu Severin, Târgoviște, Iași și Botoșani.

A muncit neîntrerupt până la vârsta de 78 de ani când, pe 10 octombrie 1931, s-a stins din viață.

15 recommended
comments icon 0 comments
9 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de


Bookmark?Remove?

Schița primei rachete a fost găsită în România

-

  Pentru cei care nu știau, prima schiță a unei rachete în Europa a fost redactată de Conrad Rudoolf Haas, la mijlocul secolului al XIV-lea. Opera a fost redescoperită de către Doru Todericiu, în 1961, care a studiat cu atenție această schiță. Mai e cunos... Mai mult »