a

O româncă face parte din echipa care a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică

- - 55- 261 vizualizari

Annamaria Effler, 33 de ani, a făcut parte din proiectul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), echipă care a obținut anul acesta Premiul Nobel pentru Fizică.

Annamaria e din Arad și a plecat din România după absolvirea liceului, lucrând de peste 10 ani la proiectul care a reușit observarea undelor gravitaționale. Românca a studiat în California într-un institut de elită pe domeniul științelor. În prezent lucrează la observatorul laser al Universității Tehnice din California.

Muncă, perseverenţă, încredere în forţele proprii. Nu am avut nicio problemă. Problema era ambiţia ei şi dorinţa ei de a face totul perfect. Mereu voia să lucreze mai mult şi mă bucur pentru ea că s-a realizat în acest domeniu”, a declarat Branco Arsenov pentru Digi24, profesorul acesteia la Colegiul ”Moise Nicoară” din Arad.

Mama româncei a explicat pentru presa locală că Annamaria a ținut secret acest proiect, fiind unul revoluționar. Laureata premiului Nobel nu a putut comunica nici cu familia despre experimentele pe care le făcea în California.

Îmi amintesc că undele respective au fost detectate prima oară undeva în luna septembrie, iar până în luna februarie au muncit ca niște nebuni la analize de date și verificări, ca să nu dea publicității fake-news, fiind una dintre cele mai mari descoperiri care revoluționează teoria universului. Ceea ce s-a întâmplat în proiect a fost extrem de important și, în același timp, detaliile au fost ținute în secret. Nici mie nu mi-a spus absolut nimic”, spune românca.

În urmă cu trei ani, alt arădean, Ștefan Hell, câștiga Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu doi americani.

55 recommended
261 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de