a

Pacientul de la Colectiv care a fost salvat în România printr-o metodă inedită. Fusese refuzat de clinicile din străinătate

- - 93- 100 vizualizari

Premieră medicală. Unul dintre tinerii răniți grav în tragedia de la Colectiv a fost salvat într-un mod miraculos printr-o metodă fără precedent în România.

Deși mulți au preferat să plece în străinătate pentru tratamente, neavând încredere în sistemul medical românesc, doctorii de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare au arătat că se poate. Printr-o metodă inedită: ecmo venovenos. Asta după ce clinicile de afară îl refuzaseră pe pacient.

Ce înseamnă „ecmo venovenos”?  ”Ecmo e oxigenare extracorporală și este o metodă prin care sângele pacientului este preluat de o pompă și în funcție de necesitățile de oxigenare ale pacientului, sângele este trecut printr-un filtru special. Ecmo venovenos este o metodă prin care sângele se extrage printr-o venă principală, a trupului nostru, de obicei canula prin care tragem sângele omului este undeva în cava inferioară dar sub nivelul atriului drept și o canulă de retur care introduce sângele oxigenat direct în atriul drept, urmând ca sângele oxigenat să irige tot organismul. Acestă metodă este rezervată pacienților a cărui funcție cardiacă este intactă și doar plămânul este afectat”, a explicat pentru DCNews.ro  Șerban Bubenek, managerul Institutului de Urgență.

De ce este salvarea atât de miraculoasă? Pentru că până la momentul realizării acestei proceduri, niciun medic român nu se mai încumetase să-și trateze astfel pacienții.  Tânărul a stat 9 zile curarizat și sedat, cu plămânii asistați de ecmo. Arsura pulmonară a dat semne de vindecare și, ușor, doctorii au oprit mașina de ecmo.  Pacientul a evoluat excelent și s-a externat după 3 luni: ”Vine să ne vadă de fiecare dată, de  11 noiembrie și de ziua mea„ a mai explicat medicul.

93 recommended
100 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de